Kako možete sami okrečiti zidove bez puno muke?

Jednostavna ušteda

Krečenje spada u jedan od jednostavnijih, ali i isplativijih poslova koje možemo sami izvesti u svome domu. Potrebno je samo malo volje i kvalitetna boja, a radove će uvelike olakšati dobro izabrani alat. Za početak, idealno je nabaviti valjak, po mogućnosti i veći i manji, te teleskopsku dršku koja odgovora i jednom i drugom. Za bojenje veće površine najbolji su valjci od 35 do, recimo, čak 45 centimetara jer zadržavaju dosta boje pa se brzo prelaze veće površine. Valjak od dvadesetak centimetara, pak, poslužit će za dijelove oko prozora i vrata.

Kako bi boja što manje kapala, mudro je nabaviti i mrežicu za cijeđenje valjka. Treba je postaviti na kantu s bojom kako bi se višak vratio u masu, ali mrežica će pomoći i da se boja ravnomjerno rasporedi po valjku. Majstori molerskog zanata obično počinju krečiti od kutova i rubova, a za to će dobro doći i kist (može se kupiti i posebni kist za kutove). Izbjegavajte najjeftinije varijante, može se dogoditi da kist ne raspoređuje lijepo boju ili ostavlja dlačice. Inače, postoje i molerske kadice za boju da ne bi cijelo vrijeme za sobom morali pomicati kantu. Kako bi olakšali pristup svim površinama i imali bolji pregled, dobro je imati manje, stabilne ljestve.

Ne štedite ni pri izboru boje, zaobiđite police s najjeftinijima i uložiti u neku srednju kvalitetu. Na kraju se to pokaže pametno uloženim novcem. S kvalitenijim bojama, ako se radi samo o osvježavanju prostorije, nerijetko je dovoljno i samo jednom prijeći zid. Ako ne krečite u  bijelo, nastojte izbjeći i jednu od početničkih grešaka pri izboru željene nijanse. Da biste stekli vjerniji uvid kako će prostorija izgledati nakon krečenja, umjesto neke male flekice, novu boju treba nanijeti na površinu veličine barem 25 puta 25 centimetara.

 

 

I, da podsjetimo, prije nego povučemo prve poteze nove boje, zidove treba očistiti, a pod i namještaj zaštititi. Mnogima je to najdosadniji dio posla, ali na kraju će vam biti drago ako ste si dali truda i sve pedantno zaštitili. Zidove se prije samog krečenja može prebrisati krpom ili čak usisati. Manja oštećenja, nepravilnosti i rupice treba zapuniti glet masom (u trgovinama se može kupiti gotova s aplikatorom za jednostavno zapunjavanje). Nanosi ju se i poravnava tzv. špahtlom, a kad se smjesa osuši i treba je dodatno zagladiti brusnim papirom. I tu, novu prašinu treba pokupiti krpom.

Neka vam tijekom krečenja pri ruci stalno bude i neka vlažna krpa kako bi odmah pobrisali sitne kapljice ako slučajno padnu na neki nezaštićeni dio poda ili namještaja. Novije boje se brže suše i teže skidaju, pa ih treba što prije ukloniti. Svaki ‘sam svoj moler’ zna koliko je važno održavanje alata. Po završetku posla obavezno ga temeljito operite  i služit će vam godinama.

Kategorija:
Datum: