Izbor alata bez kojih nema dobrog vrtlara

U vrtu u svako godišnje doba

Alat možda ne čini majstora, ali dobrog vrtlara i lijepog, urednog vrta bez vrtnog alata nema. Dakako, sve u skladu s vrtlarskim ambicijama. Za početak, donosimo izbor alata bez kojih se teško upustiti u avanturu vrtlarenja. S tim da posla ima već i s biljkama posađenim u tegle, za što će dostajati samo i ručna lopatica  i vrtlarske rukavice.

1. Lopatica

Lopatica će poslužiti za sađenje lukovica, cvijeća i drugih biljaka, rezanje korijenja, pa i za, recimo, otvaranje vreće sa zemljom. Ručna lopatica, osim za vrtlarenje u teglama, itekako je korisna i u pravom vrtu. Odlična je za otkopati korov, iščeprkati kakav veći kamen iz zemlje, promiješati gnojivo ili slično, a svatko će tijekom vrtlarenje sigurno naći još koju primjenu gdje se ručna lopatica pokazuje vrlo praktičnim rješenjem.

2. Motika i/ili štihača

Ozbiljni vrtlari s vrtom na otvorenom neće moći ni bez motike i štihače lopate. Štihača je idealna za kopanje dubljih rupa za biljke i prebacivanje zemlje. Za to, dakako, može poslužiti i obična lopata, ali štihača svakako odnosi prevagu kad je, recimo, u pitanju kopanje rupa i općenito dublje zadiranje u zemlju.  Važno je samo da su rubovi oštri, a drška kvalitetna. Za pliće radove u zemlji, okopavanje i plijevljenje, obrađivanje gredica i plitkih stazica, nužna je motika. I ona, naravno, mora biti dobro naoštrena i ne pretjerano teška. Za početnika u vrtu itekako igra ulogu koliko je motika lagana.

3. Vrtne škare

U vrtu će se kad-tad ukazati i potreba za vrtnim škarama. Neke biljke čak često zahtijevaju podrezivanje, ali dobre vrtne škare mogu poslužiti i za uređivanje grmlja, ruža, živice, pa čak i voćaka, recimo. Za deblje grane trebat će, naravno, posebne škare za grane, koje imaju duže drške od običnih kako bi se lakše dosegnulo udaljenije grane. I jedne i druge škare moraju biti dobro naoštrene, a poželjno je da imaju ergonomsku ručku, jer ih tijekom podrezivanja ruka stišće stotinama puta. U vrtu kojeg krase stabla trebat će i pila. Poželjno je da ima mogućnost montiranja na teleskopsku dršku kako bi se i bez ljestvi otpililo udaljenije grane.

 

 

4. Grablje

U svakom vrtu i u svako godišnje dobra posla će biti i za dobre stare grablje. U trgovinama ih se može nabaviti raznih vrsta, pa i oblika, od manjih za grabljanje među gredicama i poravnavanje zemlje do velikih, klasičnih grablji za sakupljanje lišća, ostataka cvijeća i slično. Ozbiljan vrtlar neće moći ni bez građevinskih kolica,  popularno zvanih – tačke. Nezamjenjive su kad u vrtu treba prevesti zemlju, kompost, gnojivo, kompost, suho lišče, grančice…, ali, primjerice, i veće alate. Za sakupljanje krupnijeg vrtnog otpada dobro je pri ruci imati i manje vile.

5. Poljevača

Ako vrt nije dostupan za zalijevanje iz crijeva, uspješno vrtlarenje neće biti moguće bez kante za zalijevanje. Može, dakako, poslužiti i obična kanta iz koje će se manjom posudom zalijevati bilje, ali preporučamo kantu zalijevaču zbog rupičastog završetka zahvaljujući kojem će se voda jednoličnije raspršiti po zemlji i biljkama.

Kategorija:
Datum: