Kosilica po mjeri vašeg travnjaka

Izbor nikad veći

Jedni u tome uživaju, drugi gunđaju, ali za sve s okućnicama i drugim travnjacima košnja trave je jednostavno neizbježna. Pravilan izbor kosilice svakako će olakšati taj posao. Na tržištu ih je nikad više, pa za lakše snalaženje donosimo mali vodič. Za početak valja podsjetiti da se kosilice dijele na električne, akumulatorske, motorne i traktorske. Dakako, tu su i robotske kosilice  koje još nisu ušle u široku upotrebu, ali su dostupne u našim trgovinama. Najtraženije su motorne, koje mogu biti samohodne ili na guranje, ali, dakako, i druge imaju svoje prednosti.

No, krenimo od najpopularnijih, motornih. Nisu zavisne od električne mreže, mobilne su  i praktične za veće površine. Pogotovo samohodne motorne kosilice, koje nije potrebno gurati i zahtijevaju manje napora. Itekako bitno za uzbrdice! idealne su za velike, čiste travnjake bez zapreka. Pogon im, inače, može biti na prednjim, zadnjim ili na sva četiri kotača, a na koscu je da ih samo usmjerava u željenom smjeru. Kosilica na guranje dobro je rješenje za travnjake do tristo ili četristo četvornih metara sa cvijećem, grmljem i sličnim preprekama. Zahtijeva više snage i truda, ali, isto tako, u svakom trenutku omogućuje potrebni manevar i nema straha da, kao u slučaju sa samohodnom, malo pobjegne pa pokosi i cvijeće, recimo.

Električne kosilice, pak, omogućavaju praktički neograničenu košnju, dok god su priključene na struju, ekološkije su i nešto jeftinije od motornih. Lake su za rukovanje i tiše od motornih, a nedostatak im je kabel na koji treba stalno paziti i koji vući za sobom. Tog problema nema s akumulatorskim kosilicama. Ne sputavaju kablom, a namijenjene su košnji manjih i srednjih travnjaka. Idealne su za travnjake u gradskim sredinama, u setu dolazi punjač i po dvije  baterije.

Što reći za traktorske kosilice? Dok vi sjedite, traktorske kosilice s lakoćom kose travu u dvorištima, travnjacima, voćnjacima.., a savladavaju i uzbrdice. Skuplja su opcija od samohodnih i kosilica ‘guralica’,  ali svakako puno ugodnija. Inače, postoje traktorske kosilice s hidrostatskim prijenosom i manualnim prijenosom brzina. U prvom slučaju se brzine mijenjaju u vožnji, a u drugom se prvo mora zaustaviti kosilicu. Također, kod hidrostatskog prijenosa, brzina se može mijenjati na pedalama ili ručnim prijenosom koji je smješten na blatobranu.

I, kao zadnje čudo tehnike, za one koji žele kositi na daljinski upravljač – robotske kosilice. Prednosti su brojne. Većina modela omogućuje da su košnja u potpunosti konfigurira preko upravljačke ploče: od visine košnje, učestalosti i trajanja do prilagodbe izgledu travnjaka. Naprednijim modelima upravlja se putem pametnog telefona ili tableta. Robotske su kosilice i sigurnije od klasičnih s brzim, pokretnim oštricama, koje mogu odbaciti razne krhotine i tako izazvati ozljede. Robotske su, za razliku, potpuno zatvorene i i imaju senzore koji detektiraju kada su podignute ili samo nagnute i oštrice se odmah zaustavljaju. Lagane su za održavane, nemaju ulja ni filtere, a obično se čiste četkom. Baterije obično traju oko 500 ciklusa punjenja, a zamjena baterije je jendostavna, iziskuje svega nekoliko minuta. Troše malo energije tijekom rada i ekološki su prihvatljivije i od benzinskih i od električnih kosilica, a gotovo sve robotske kosilice napajaju litij-ionske baterije. Robotske kosilice nisu jeftine, a cijena, kao i u slučaju klasičnih, raste u srazmjeru s kvalitetom i snagom, odnosno veličinom i konfiguracijom površine koju će kositi.

 

Malčirati ili grabljati?

Prilično je važno, pa i to svakako treba imati na umu pri kupnji, na koji način kosilica izbacuje pokošenu travu. Bočno izbacivanje trave omogućuje relativno brzu košnju, jer nema potrebe za  čestim pražnjenjem košare. No, onima kojima smetaju ostaci pokošene trave, preostaje grabljanje. Sakupljanje trave u košaru, kao što rekosmo, usporava košnju, ali zato za kosilicom ostaje lijepi, besprijekorno čisti travnjak. Kod malčiranja, trava je usitnjena, pada ispod kosilice i ostaje na tlu kao prirodno gnojivo. Važno je samo redovito kositi, jer previsoka trava opterećuje i guši motor.

 

Kategorija:
Datum: