Zašto su klizači i podlošci za stolce neophodni u svakom domu?

Nekad se moglo bez njih, ali sad su pri namještanju stana, kuće i svih drugih prostora s podovima prekrivenim parketom ili nekom drugom vrstom drveta jednostavno neophodni. Svaki će iskusni parketar reći kako su danas boje i lakovi za drvene podove puno ‘mekši’ nego nekada i time puno podložniji ogrebotinama i drugim oštećenjima. Bez takozvanih klizača, koji se pričvršćuju na dno noge od stolca, parket može stradati već prvi dan.

KOJE PODLOŠKE ODABRATI I KAKO?

– Da, nažalost, vidio sam mnoge stanove u kojima se to dogodilo, a u nekima doista već prvi dan… Prije dvadeset- trideset godina klizača praktički niije ni bilo, jer su lakovi uistinu bili puno čvršći. Danas svima preporučam da na noge od stolaca svakako postave klizače – kaže Neven Panić, s dvadesetpetogodišnjim iskustvom u postavljanju parketa.

– Koji su najbolji? Osnovna je razlika način pričvršćivanja. Najčešće je to lijepljenje ili čavlićima. Lijepljenje nije toliko trajno, s vremenom takav klizač može otpasti ili se jednostavno pomaknuti, ali ja ipak preferiram takve. Važno je samo redovito provjeriti jesu li svi na svome mjestu. Klizači koji se postavljaju uz pomoć čavlića su trajnije rješenje, ali povremeno treba provjeriti je li sve u redu i s njima da se ne bi plastični dio oštetio, pa da onda glava čavlića zagrebe pod – govori naš sugovornik.

SF2810M820S
GKIT255G
SFF257M816S
GKIF2410S
PLASTIKA ILI FILC

Postoje i klizači koji se pričvršćuju vijkom, a, recimo, stolci s metalnim nogama uglavnom već dolaze s ugrađenim umetcima ili kapicama koje štite pod. Inače, razlike ima i u vrsti materijala od kojeg su klizači napravljeni, a dvije su osnovne: plastika i filc. Oko toga koji izabrati dobro se posavjetovati s majstorom koji je postavljao pod. Ali u načelu su klizači od filca pogodniji za glatke podove, dok su plastični prikladni praktički za većinu podova, pa se preporučaju, recimo,  i za ugostiteljske objekte gdje je jako važna trajnost. Kvalitetni plastični klizači mogu nadživjeti i samu stolicu. Treba, međutim, znati da robusni plastični klizači nisu bešumni, pa su za stambene zgrade i druge prostore u kojima je važno ne stvarati stolcima buku onima koji žive kat ispod svakako prikladniji klizači od filca. Dakako, pod uvjetom da je površina dovoljno glatka.

Proizvođači namještaja danas, inače, sve češće i sami ugrađuju klizače. Ali, kako klizači imaju vijek trajanja, korisno je znati da se na našem tržištu nude stotine raznih vrsta. I ne samo to, ako niti jedan ne odgovara određenom stolcu ili fotelji, moguće je  naručiti izradu i takvih specifičnih klizača.

Kategorija:
Datum: