Ocat, limun i soda bikarbona veliki prijatelji blistavih slavina

Kako održavati čistoću prirodnim sredstvima

Izbor kuhinjskih slavina danas je veći nego nikada. U ponudi su od klasičnih do dizajnerskih, od vrlo praktičnih s fleksibilnim crijevom do još modernijih, na senzor, za koje je dovoljno samo primaknuti ruku ili posudu da bi voda potekla. Ali, svima je zajedničko da se koriste svakodnevno, više puta i, želimo li da blistaju, sve zahtijevaju redovito čišćenje. Glavni su izazov masnoće i kamenac, a, kako se u sve više kućanstava vodi računa o ekologiji, dobro je znati da se i najokorjelija prljavština može ukloniti bez kemije, prirodnim sredstvima i relativno jeftino. I to, povrh svega, pripravcima koji u većini kuhinja već postoje.

Jedan od velikih prijatelja čistih, sjajnih slavina je običan alkoholni ocat. Dovoljno je slavinu poprskati octom,  ostaviti kratko da djeluje i potom izribati spužvicom. U slučaju trdokornijih naslaga nečistoća, kao i kamenca, ocat se može ostaviti na površini koju čistimo i preko noći. Ili, recimo, čak slavinu omotati papirnatim ubrusima  natopljenim octom i ribanje ostaviti za ujutro. Jednostavno, zar  ne?

Dobar pomagač u borbi s nečistim slavinama je i limun. Zbog visoke koncentracije kiseline vrlo je učinkovit u borbi s  kamencem. Istina, to je nešto skuplje rješenje od octa, ali ako nam je pri ruci neka zaostala polovica limuna , itekako će poslužiti. Slavinu valja samo istrljati tom polovicom i isprati. U slučaju debljih naslaga trebalo bi izvesti isti postupak kao s papirnatim ubrusima i octom. Za to će trebati nešto više limuna, ali za nagradu će nas ujutro u kuhinji dočekati ugodni citrusni miomiris.

 

 

Naš treći prijedlog traži malo više angažmana, ali vrijedi. Pasta od sode bikarbone odličan je abraziv, učinkovito uklanja kamenac i druge prljavštine te polira slavine od  nehrđajućeg čelika bez oštećivanja površine. Kako napraviti pastu od sode bikarbone? Potrebno je umiješati nekoliko žlica sode bikarbone s vodom u omjerima da se dobije pasta gustoće nalik zubnoj pasti. Nije obavezno, ali u smjesu se može dodati nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca. Pasti će dati ugodan, osvježavajući miris, a ulje čajevca korisno je i zbog svojih antibakterijskih svojstava. Smjesu na kraju nanijeti na slavinu i ribati do potpunog uklanjanja naslaga nečistoće i, dakako, kamenca i ostalih naslaga.

Higijenu će, dakako, biti lakše održavati ako voda iz slavine teče normalno, bez prskanja, pa povremeno od kamenca treba očistiti i mrežicu slavine. Obično je dovoljno potopiti je u ocat na nekoliko sati. Skida se zajedno s glavom slavine (završnim dijelom), glavu se odvrne kliještima, a mrežica odvoji od gumice. Ako kamenac ne nestane nakon nekoliko sati u octu, mrežicu treba iščetkati, za što može poslužiti, recimo, stara četkica za zube. Ne pomogne li ni četkanje, vjerojatno treba novi perlator što je investicija od svega euro-dva.

Kategorija:
Datum: