SAVJETNIK ZA KUPNJU: ŠTO TREBA SADRŽAVATI KUĆNA KUTIJA ZA ALAT

Dobrog majstora teže je dobiti nego ikad, a teško i da su majstorske ruke ikad bile skuplje, pa sve više ljudi pokušava biti sam svoj majstor.

Slavina koja  koja curi, rasklimane šarke na vratima, slika koja čeka da bude obješena na zidu ili komad namještaja da ga vješte ruke spoje, koljeno ispod umivaonika koje curi…., samo su neki od problema s kojima se većina susreće u svojim domovima. Srećom, youtube za samouke majstore ima savjet i upute praktički za svaku vrstu posla i kvara. Korist za kućni budžet je očita, a nema ni dugotrajne potrage i iščekivanja profesionalnog majstora. K tome, sa svakim samostalnim popravkom rastu samopouzdanje i vještine koje će itekako  dobro doći u budućnosti. Sve to, naravno, pod uvjetom da imamo alat. I to ne hrpu zbrda-zdola nabavljenih alata, već one bez kojih se najosnovniji kućni popravci teško mogu obaviti.

Koji bi to alati bili?

Za početak, popularni šrafcigeri. Odvijači su jedan od najkorištenijih alata, a najčešći su ravni i križni. Popularni su i Torx odvijači s karakterističnim zvjezdastim uzorkom. Dakako, postoje i  precizni odvijači manjih dimenzija dizajnirani za delikatan i precizan rad na elektronici ili satovima. Zbog velikog izbora i različitih vijaka, najekonomičnije je za kućne potrebe uzeti set odvijača u nekoliko veličina. Ili, barem, odvijač s izmjenjivim vrhovima. Važno je da su od izdržljivih materijala otpornih na koroziju, poput kromiranog čelika ili nehrđajućeg čelika. U kućnoj kutiji s alatom mjesta mora biti i za set nasadnih ključeva  različitih veličina, koji se sastoje od drške i izmjenjivih nasadnih ključeva za različite veličine vijka. Namjene su brojne, od sastavljanja namještaja, popravka bicikala ili elektroničke opreme, pa, za vještije, i za rad na automobilu. Pri tom, oko namještaja i bicikala poslužit će i imbus ključevi i dobro je imati ih u kućnom alatu. Obično su dostupni u dva modela, s klasičnom ravnom i(li) loptastom ručkom. Imbus ključ s loptastom ručkom pogodniji je za teže dostupna mjesta, jer omogućuje okretanje vijka pod različitim kutovima. I imbus ključevi dolaze u različitim veličinama, pa ih nije loše imati više.

 

Kućnom majstoru početniku dobro će doći i jedna kombinirana kliješta. Iznimno su svestrana, koriste se za hvatanje i rukovanje vijcima, maticama, žicom, kabelima, elektroničkim komponentama… i jednostavno su nezamjenjiva  kod mnogih radova i popravaka.  Kao, recimo, i mjerna vrpca bez koje nema ozbiljne kutije s alatom. Nužna je prilikom renoviranja, izbora i montaže namještaja te svih drugih poslova koji  zahtijevaju precizne mjere.  Dakako, kućni majstor neće moći ni bez čekića za koji je poznato da može popraviti sve osim kvarova sa strujom. Čekić, podsjetit ćemo, mora biti dovoljno lagan da omogući precizne udarce, s glavom od čelika, aluminija ili plastike, ali i da istovremeno pruža odgovarajuću snagu. Poželjno je da ima ergonomsku dršku kako bi bolje ležao u ruci. Puno toga neće se moći kvalitetno odraditi i bez libele.

Nužna je za preciznu provjeru jesu li polica, slika ili neka konstrukcija ‘u ravnini’, je li određena površina vodoravna ili okomita, a poslužit će i za izravnavanje površina kod polaganja pločica, montaže namještaja ili postavljanja pregradnih zidova. Na tržištu su dostupne razne libele, torpedo  (kraće i praktičnije) i digitalne  opremljene elektroničkim zaslonom. Libele mogu imati i memoriju mjerenja, zvučni alarmi ili, recimo, zaslon s pozadinskim osvjetljenjem. Elektronska libela s ugrađenim laserom mjeri, pak, i na udaljenosti od cca 20 metara. Vrlo je praktično u kućnom alatu imati i odvijač. Akumulatorski odvijač je, pri tom, gotovo pa univerzalno rješenje, ali, vrijedi reći,   odvijač na struju može dati veću snagu. Odavno ih više ne koriste samo profesionalci, a izuzetno su korisni kod svih radova koji uključuju uvrtanje ili odvrtanje vijaka. Za rad su potrebni odgovarajući vrhovi – bitova, koji su u trgovinama obično dostupni u setovima različitih vrsta i veličina. Postoje, dakako, alati poput bušilice/odvijača s izmjenjivim vrhovima i priključcima, koji zamjenjuju nekoliko alata odjednom. I, dakako, štede prostor i novac. I mnogim amaterima u kućnim popravcima to se pokazalo kao vrlo praktično rješenje, a  kutiji s alatom treba dodati i brusilicu neophodnu, recimo, za renovacije namještaja. Pri tom, na ozbiljnim alatima ne treba previše štedjeti, jer jeftiniji se obično pokažu i manje izdržljivim i manje učinkovitom.

I, ne zaboravite u svoju kutiju s alatom staviti i jednu radnu lampu. Često se radi na slabo osvijetljenim, teško dostupnim mjestima. Uostalom, treba biti spreman i na eventualni nestanak struje. Takve svjetiljke imaju jaku, ujednačenu i fokusiranu svjetlost, a dostupne su i s fleksibilnim vratovima ili magnetima koji omogućuju precizno usmjeravanje svjetla.

 

Odabir prave zaštitne opreme ključan je za sigurnost na radnom mjestu

Uz osnovne alate dobro je, inače, imati i neke dodatke koji kad-tad svakom zatrebaju. Zaštitna oprema je ključna za sigurnost na radnom mjestu i u svakodnevnim aktivnostima, posebno u okruženjima gdje su prisutni rizici i opasnosti. Kućnu kutiju s alatom, stoga, treba dopuniti  zaštitnom maskom za lice, zaštitnim naočalama, produžnim kablom sa zaštitom od prenapona, izolacijskom električnom trakom, mekom podlogom za rad na koljenima, svrdlima, kabelskim  vezicama i sl.

 

 

Kategorija:
Datum: